Okulumuz Sosyal Bilgiler Öğretmeni Hakan KURT'un "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ile birlikte Sosyal Bilgiler dersinde öğrenmeyi zevkli kolay hale getirebilmek ve eğitim öğretim süreçlerinde öğrencilerin aktif şekilde katılımlarını sağlayacak öğrenme yaşantıları oluşturabilmek amacıyla "SOSYAL BİLGİLER MÜZİK ATÖLYESİ"ni tasarlayarak hayata geçirmiştir. Kendisine bu güzel çalışmaları için teşekkür eder, başarılar dilerim.
ANADOLU VE MEZOPOTAMYA MEDENİYETLERİNİ ŞARKI İLE ÖĞRENİYORUM (SOSYAL BİLGİLER MÜZİK ATÖLYESİ)
Öğrenme Alanı: Ortak Mirasımız
İçerik Çerçevesi: Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin Ortak mirasa katkısı
Öğrenme Çıktısı: Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin ortak mirasa katkılarını karşılaştırabilme
Ders Saati:7 saat(3 hafta)
Önceki yıllarda Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetleri içeriğini 5 sınıf düzeyindeki öğrencilere anlatma ve öğretme, öğrencilerin dikkatini konuya çekebilme noktasında oldukça zorlanmaktaydık. Çünkü içeriğin soyut olması öğrenciye yabancı, telaffuzu ve anlaşılması oldukça zor olan kelimelerle (Ziggurat–Hammurabi–Asurbanipal-Tavananna-Pankuş vb.) öğretme ve öğrenme yaşantısı içerisine girilmesi bizi ve öğrencileri zoraki olarak ezberci anlayışa yönlendirmekteydi. Hatta dersin işlenmesinden birkaç hafta sonra kelimeler ile medeniyetler birbirine karıştırılıyor hedeflenen çıktıya ulaşmak oldukça güç hale geliyordu.
Yeni Maarif modelinde 5. sınıf Sosyal Bilgiler 1 ders kitabında bu içeriğin biraz daha sadeleştirilmesi, içeriğin görsel harita ve tarih şeridi ile desteklenmesi yine kitapta yer alan karekodlar ile medeniyetler hakkında ayrıntılı bilgilerin verilmesi benim de aklıma bir fikir getirdi. Bu doğrultuda:
1- Tarihsel birikimimizi- ilk çağ Anadolu ve Mezopotamya kültürünü eğlenceli bir şekilde öğrencilere aktarmak için,
2- Günlük planlarımızda yer alan zenginleştirme ve destekleme bölümüne katkı olması için
3- Basit anlaşılır cümleler ve daha fazla görsel ile içeriği zenginleştirmek için,
4-Öğrenilmesi güç kelimelerin karşısına o kelimeyi tanımlayan resmi getirerek hatırlamayı kolaylaştırıp öğrenmeyi hızlandırmak için,
5- Öğrencilerin sosyal medya ile dikkatini çekip orada boş yere harcadıkları zamanı daha verimli hale getirmek için,
6- Okulu dersi sevdirmek ve eğlenceli hale getirmek için,
Yaklaşık 6 yıl önce Anadolu ve Mezopotamya Medeniyetleri ile ilgili yine o dönemdeki öğrenciler için yazmış olduğum şiirleri şarkı formunda yeniden düzenledim. Bu şiirleri kardeşimin ve yapay zekânın yardımıyla öğrencilerin yaşlarına dinledikleri beğendikleri müzik türüne uygun şarkılar haline getirdik. Şarkıların her dizesine uygun görseller buldum. Başlangıçta kendim derslerde kullanacaktım. Ancak Maarif modeli tanıtımı için düzenlenen sene başı ilçe zümre toplantısında bir örneğini öğretmen arkadaşlarıma dinlettim ve çok beğendiler. Derslerde kullanabileceklerini söylediler. Bunun üzerine hem öğretmenlerin kolayca ulaşabilmesi hem de öğrencilerin dikkatini çekip her istediklerinde ulaşabilmeleri için şarkıları sosyal medyada (youtube kanalı açıp-SOSYAL BİLGİLER MÜZİK ATÖLYESİ) yayınlamaya karar verdim. Sonuçta:Kasım ve aralık ayından itibaren yayınladığım şarkıyı dersin sonlarında ara ara dinlettim. Öğrenciler çok beğendi büyük bir sabırsızlıkla ve heyecanla diğer medeniyet ile ilgili yeni şarkının çıkmasını beklediler. Konuyu işleme zamanı geldiğinde medeniyetler ile ilgili çoğu kavramı zaten öğrenmişlerdi. Derslerde şarkıları hep beraber söyledik dans ettik kitapta yer alan etkinlikleri de kolayca ve geniş bir öğrenci katılımıyla gerçekleştirdik. Böylece hem öğrenme çıktılarında hem süreç bileşenlerinde hedeflenen amaçlara ulaşmış olduk.
Hakan KURT
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ
2025
DERS İÇERİKLERİNE AŞAĞIDAKİ LİNKLERDEN ULAŞABİLİRSİNİZ
İYONYA (Özgür düşüncenin hüküm sürdüğü bilim adamları medeniyeti)
ASURLAR(Anadolu'da Tarihi çağları başlatan ve dünyanın ilk kütüphanesini açan ilk imparatorluk)